Se videointroduktionen till podcasten!

3 videotjänster – Använd video i företagets marknadsföring

Om du inte redan har kommit igång med video så är det hög tid att börja nu. Man kan tydligt se trenden i sociala medier och framförallt på Facebook satsar man stort på video just nu.

Du kanske har sett att det syns väldigt mycket video i feeden just nu. Det är en medveten strategi från Facebooks sida för att hålla användarna engagerade på Facebook under en längre tid.

Det innebär också att du kan nå fler och längre med video just nu på Facebook.

Sociala medier är en viktig del i din online strategi, men även om jag pratar en del om facebook i det här podavsnittet så ligger fokus på 3 videotjänster som passar för företagare som vill nå ut till sin målgrupp via video.

Det finns betydligt fler alternativ än dessa tre streaming tjänster, men jag har valt att titta närmare på Youtube, Vimeo och Wistia.

Plattformarna har både för- och nackdelar, men jag vill påstå att det valet av plattform beror lite på vad du ska använda videon till.

Du kan komma igång med alla tre helt gratis, men för att kunna använda mer avancerade funktioner som CTA, Call-to-Action (t ex ”skriv in din e-postadress”) så behöver man betala för Vimeo och Wistia.

Youtube – Gratis

YouTube-logotyp-videotjänst-företagareYoutube ägs av Google och med en video på den här plattformen når du direkt en stor publik, förutsatt att de kan hitta till videon förstås. Det kan man underlätta genom att skriva en tydlig ”titel” på videon samt en ordentlig ”beskrivning”.

Tillvägagångssättet är väldigt snarligt hur man jobbar med sökmotoroptimering på en hemsida. I videobeskrivningen kan du också med fördel länka tillbaka till din hemsida, så att det blir lätt att navigera dit direkt från Youtube.

Du har också möjlighet att styra besökaren till din egen hemsida via sk. ”annotations”, vilket är textboxar som ligger ovanpå din video hos Youtube.

Vidare kan du välja att ”gömma” videon från Youtubesök samt ”skala av” navigeringen när du ska lägga in videon på din egen hemsida.

Youtube fungerar bra för de flesta verksamheter och även om du inte använder videon på din sajt så skadar det inte att den finns på Youtube också.

Det gäller i första hand informationsvideor och reklam. Till utbildningar, dvs videor som man betalar för, rekommenderar jag någon av de andra levernatörerna. mer om det nedan.

En nackdel med Youtube är att du inte kan skydda den från att spridas till andra hemsidor (en van användare hämtar bara koden) och du kan inte heller ta bort Youtubes egna logotype. Det vill jag personligen inte ha på mina betalkurser, eftersom det ger kursen ett ”billigare” utseende.

Men, som sagt, det är gratis och duger att börja med.

I podcasten nämner jag att det finns ett par kodsträngar som hjälper till att styra utseendet på en youtubefilm som bäddas in på en hemsida. Dom ser ut såhär:

  1. ?rel=0 –> om du lägger till detta direkt efter webbadressen så visas bara andra videor från din kanal. Bra om du inte vill att konkurrentens videor ska dyka upp som på din egen hemsida!
  2. &modestbranding=1&controls=0 –> Om du lägger till detta också så gömmer du navigeringen samt minskar ner Youtube logotypen. Det ger ett renare utseende.

Vimeo – Gratis & Proversion

Vimeo_logotyp-videotjänstVimeo är en videotjänst som, till skillnad mot Youtube, inte tillåter annonsering. Dvs, du kan titta ostört på alla videor på vimeo och det finns en hel del bra videor på Vimeos egna plattform.

Som företagare använder jag Vimeotjänsten för att leverera utbildnings- och informationsvideor till mina elever (saxofonsidan) samt för att beskriva olika tjänster som jag erbjuder via min Webbyrå.

Jag har ett pro-konto eftersom det bl a gör det möjligt att skydda och gömma videor, vilket är viktigt när det gäller bl a utbildningsvideor och betalmaterial.

Dessutom kan man använda sig av en CTA, Call-to-Action, i slutet av en video. Du kan visa en text och en länk, vilket kan hjälpa till att styra besökaren vidare på sajten. Som Pro-användare kan man också ta bort logotypen (Vimeo) som annars finns med på videon.

Wistia – Gratis & betalversion

Wistia_Logotyp-företag-inom-videotjänsterWistia är en relativt nyfunnen tjänst för mig, men jag gillar den skarpt eftersom den gör det möjligt att mäta flera parametrar som är viktiga, speciellt i marknadsföringsvideor. Jag har börjat använda den på marknadsföringvideor för min saxofonsida samt till min webbyrå.

Den ger en hel del viktig information till mig angående hur videon uppfattas av besökarna till webbplatsen. Här är några av funktionerna som jag gillar:

  1. Du kan se statistik på hur länge videon spelas av varje tittare. Detta ger viktig information om hur budskapet tas emot. Är videon för lång? Stänger alla av på samma ställe? Vad sägs precis innan? Passar det inte in på din målgrupp? – Ja, man kan också lätt nörda ut i statistik, men detta är användbar information.
  2. Du kan enkelt lägga till en tydlig CTA (mycket bättre än Vimeo!) som hjälper dig styra besökaren vidare.
  3. Kanske min favorit: Man kan stoppa en video mitt i för att få tittaren att fylla i sin e-postadress för att titta vidare. Grymt bra för att bygga e-postlistan med hjälp av t ex  en gratis utbildning där man visar CTA precis innan du ger svaret på en viktig fråga. Håll utkik på min sajt, det lär dyka upp här också!

Länkar i det här avsnittet

Vad tyckte du om Podcasten och artikeln?

Lämna gärna en kommentar nedanför och passa på att skriva en recension av HillmanPodden på iTunes eller Stitcher. Det hjälper mig synas bättre i podarkiven, vilket jag gärna vill göra. Tack så mycket för att du lyssnar och hjälper mig nå ut med HillmanPodden.