I det här avsnittet av Hillman Podden handlar det om Masterminds och hur det kan hjälpa dig i ditt företagande. Avsnitt 11 skiljer sig också en del från tidigare avsnitt eftersom jag för första gången har med en intervju med en företagare som har hela sin verksamhet ute på internet. Mer om det nedan, men först en fri definition av vad en mastermind är, så att du får en bild av vad det handlar om.

En mastermind består oftast av 3-10 personer som träffas online eller offline för att prata om företagande och dra nytta av den samlade kunskapen inom gruppen.

Man kan ha ett företag i fokus eller ett specifikt problem som en företagare har, där de övriga hjälper till med förslag på lösningar utifrån sina egna erfarenheter. Det kallas för ”Hotseat”.

Mina amerikanska kompisar Andy och Mike

En av mina första masterminds jag var delaktig i var tillsammans med Andy och Mike, två amerikaner som, precis som jag, var väldigt intresserade av att bygga och utveckla nischsidor.*

*En nischsida är oftast fokuserad kring ett ämne eller en typ av produkt där man tjänar pengar via affiliate program med företag som säljer varan på nätet. (Läs mer om affiliate marknadsföring)

Detaljerna kring deras sajter pratar jag om i podcasten, men som komplement vill jag passa på att dela med mig av webadresserna till deras hemsidor, så att du kan ta en närmare titt om du skulle vilja det.

En hyperlokal hemsida

Andys projekt, ”Your Beaver County”, är en hemsida som kretsar kring hans hemstad och när område. Det är en hyper local website, dvs en fokuserad hemsida kring hans län.

Sajten har vuxit och fortsätter att växa snabbt. Just nu har den ca 100 000 visningar per månad och han har sålt annonsplaster på sajten för flera hundratusentalskronor.

Dessutom så har han, via ett Joint Venture (förklaras i podcasten), lanserat en e-kurs i hur man bygger hyper lokala hemsidor. Konceptet med hyper lokala sajter är relativt nytt och det finns stora möjligheter att tjäna stora pengar på det om man, som Andy, tar hjälp av ett team för att ”skala upp” sidan.

En hemsida om överlevnad vid katastrof

Mikes hemsida, ”The Home for Survival”, handlar om att förbereda sig i händelse av en katastrof. Det här är en stor business och ett verkligt hot för många amerikaner som bor i orkandrabbade områden.

Många familjer skaffar en ”survival duffel bag” som innehåller nödproviant, filtar, kläder m.m. för att kunna klara en katastrof.

Mike skickade in en fråga till en podcast som drivs av två välkända amerikanska online entreprenörer (Chris Ducker och Pat Flynn) gällande hur han skulle kunna öka intäkterna via sajten. Han fick flera tips som du kan ta del av i deras podcast, The 1-day-breaktrough Podcast.

Intervju med Anna Åberg

Som jag nämnde inledningsvis så är det här det första avsnittet med en intervju och jag ville ha med en person som, precis som jag, brinner för webbföretagande. Passande nog så jobbar hon helt via internet och driver bl a ett medlemsprogram för företagare där bl a masterminds är en central del.

Min gäst heter Anna Åberg och hon lever som digital nomad. Hon reser jorden runt och arbetar där det finns internet. Jag fick tag i henne via Skype när hon var i Kalifornien och vi pratade en hel del om Mastermind som ett effektivt sätt att ta sitt företagande till nästa nivå.

Det är en otrolig styrka att kunna få hjälp och tips av andra företagare som, precis som du och jag, sitter på viktiga lärdomar och kunskaper. Hon berättar själv väldigt bra i podcasten om vad det är. 

*Uppdatering: Nätverket Noffice har upphört sedan inspelningen, men du kan besöka HillmanAcademy.se för att få både utbildning och community för företagare.