Börja sökmotoroptimera själv

SEO för småföretagare: Sökmotoroptimering, eller SEO (Search Engine Optimization), handlar om att göra det enkelt för Google att förstå innehållet på din hemsida samtidigt som besökaren ska hitta rätt information på ett enkelt sätt.

Om Google tycker att din sida är det bästa resultatet vid en sökning på dina varor och tjänster så kommer din sida få en bättre placering i söket. När google graderar din sida tittar algorithmen på över 200 parametrar. Hur ska man kunna hålla reda på det?

Som tur är behövs inte det, eftersom det finns en del grundregler som alltid ska finnas med vid sökmotoroptimering. I Podcastavsnittet beskriver jag hur jag jobbar samt hur andra heltids sökexperter jobbar.

Hur väljer man nyckelord och fraser?

Du har ett väldigt kraftfullt verktyg till din hjälp, nämligen Google själv. Det är numera väldigt begränsat i den data du kan få kring vilka sökningar som faktiskt görs mest, men med hjälp av Googles egen sökmotor får du värdefull information om vad man söker på i samband med dina varor och tjänster.

Här är ett exempel på sökningen ”frisör nyköping”

Som du kan se så ger google alternativ till sökningen. Det du ser på skärmdumpen nedan så visar Google själv alternativ. Detta är alternativ som folks söker på. Det öppnar för att optimera för ett mer specifikt svar som ”frisör nyköping drop in” t ex.

Få förslag på nyckelord och fraser direkt via Google

primära sökresultat med alternativ

 

Få idéer på sekundära nyckelord till din SEO kampanj eller alternativa sätt att säga samma sak genom förslagen som kommer fram efter din första sökning hos Google är gjord.

 

 Exempel på sökresultat nedtillgoogle sök resultat med sekundärar nyckelord som passar seo för småföretagare

 

Seo för småföretagare

Som företagare kan det betyda stor skillnad i omsättning beroende på hur bra företaget syns. Det är också därför SEO är ”big business” eftersom det går att mäta framgångarna på ett helt annat sätt en t ex i tryckmedier.

 

Sökoptimera med WordPress SEO by Yoast

Hur jobbar man med SEO by yoast för att få bra resultat? I den här videon förklar jag hur du kan göra SEO för småföretagare.

Tack till Anette Frick Carlström för din fråga

 

Förslag på SEO förbättringar samt användarvänlighet

Tack till Arash Ghasemi för din fråga

 

Länkar till källor som nämns i podavsnittet

 

Tack till Linus Larsson (Top visible), Philip Blomsterberg (Intripid & Sökmotoroptimering.se), Maria Fernholm (Pineberry Sökmotorkonsult) m. fl för era svar på min twitterfråga. Läs alla svar här:

Vilka topp 3 SEOtips skulle du ge en småföretagare som sköter hemsidan själv? Jobbar på ett podcastavsnitt om seo. #svseo #hillmanpodden

— Greger Hillman (@gregerhillman) March 11, 2015

Jag vill också passa på att nämna två andra sökoptimerare som har väldigt stora meriter inom området. Det är Christian Rudolf (Topdog.nu) samt Magnus Bråth från (brath.se) När du besöker Topdog.nu så ser du en föreläsning om SEO som du kan titta på gratis. Gör det!

 

Feedback på avsnittet kom bl a från Linus Larsson:

@gregerhillman Lyssnade precis klart på SEO-avsnittet. Bra genomgång! Kommer tipsa kunder och kursdeltagare. 🙂

— Linus Larsson (@iamlinus) March 21, 2015