I det här avsnittet besvarar jag en lyssnarfråga som handlar om enkätundersökningar och wordpress. Du får också höra var LMS, Learning Management System, är för något och avsnittet avrundas med senaste nytt från google samt ett boktips till dig som vill sökmotoroptimera själv.

Puh, det var mycket det där, men jag hoppas du kommer gilla podden. Tack till Sandra Öhlund som skickade in en fråga via HillmanPodden. 

Bra att veta om installation av wordpress plugins

Innan du installerar ett tillägg till din hemsida behöver du kontrollera att:

  • Tillägget är kompatibelt med din version av WordPress
  • Tillägget inte har dåligt betyg, vilket skulle kunna betyda att det inte fungerar som det ska
  • Tillägget används flitigt på många hemsida.

All den här informationen ser du till höger strax under ”download”-knappen för respektive plugin på wordpress.org/plugins

Enkätundersökningar på din wordpress hemsida

Du kan använda plugins från wordpress.org som hjälper dig skapa formulär och quizz, men min snabbfix skulle vara att göra någonting helt annat.

Som jag nämner i podcastavsnittet så skulle den enklaste lösningen vara att göra som Anna och Martina på Business Bloggers har gjort i sin enkätundersökning.

De använder Google Forms, vilket gör det väldigt enkelt att skapa en enkät som du också kan bädda in direkt på din hemsida. Jag tänker att ”speed is your friend” här.

Tyvärr är inte lösningen perfekt, eftersom Google Forms inte är responsiva. Dvs, de ändrar inte layout utifrån skärmens storlek.

Här kan du se hur man skapar en Google form på 1 minut

WordPress plugins för att skapa enkäter

Jag har några alternativ som du kan titta närmare på, men eftersom jag inte har använt dem ”skarpt” själv så får du testa dem med försiktigthet. Som jag var inne på i podden så måste du kontrollera att tilläggen är kompatibla och stödjer din version av wordpress.

Resultatet kan annars bli…… dåligt.

Plugins som nämns i podden:

Visste du att ju fler plugins du har, desto långsammare kan din hemsida bli. Har du fler än 10 plugins installerade kan det vara idé att försöka begränsa dem, så att sajten går snabbare.

Testa hastigheten på din hemsida här

När ska man uppdatera sina wordpress plugins?

Har du plugins som inte är kompatibla med din wordpressinstallation kan det innebära att sajten går sönder, dina skyddade sidor blir synliga osv.

Kontrollera gärna att dina plugins har stöd för den nya versionen av wordpress INNAN du uppdaterar wordpress. Just nu är den på version 4.3 och hoppet från 4.2 orsakade en del driftstopp pga av omfattningen i uppdateringen.

Kan vara värt att vänta någon dag extra….

LMS, Learning Management System

Med ett LMS plugin kan du styra upplevelsen i din webbkurs och samtidigt göra det lättare för dina kursdeltagare att konsumera innehållet. Det finns både gratis och premium plugins som gör liknande saker.

Min rekommendation, om du ska satsa på LMS, är att köpa ett premium plugin. Då vet du att det finns ett support team bakom pluginet som kan hjälpa dig om det skulle behövas.

Det alternativet jag ofta kommer tillbaka till heter LearnDash och är ett riktigt bra LMS som ser bra ut och har alla vanliga funktioner man behöver.

Skillnaden mellan ett medlemsplugin (HillmanPodden #26) och ett LMS plugin är att medlemspluginet hanterar betalning samt skyddar innehållet på sajten medan LMS pluginet ofta bara hanterar utseende och flödet i webbkursen och medlemssajten. LearnDash gör däremot både och vilket är bra.

Förändringar i Googles sökresultat påverkar lokala företag

Google genomför stora förändringar i hur resultaten kring lokala sökningar ser ut. Det innebär att du som driver lokalt företag får det svårare att synas på google utan att behöva betala för annonsering. Innan förändringen visade Google ett sk. 7-pack, numera 3-pack, i samband med en lokal kartbild. Den innehåll sju lokala företag med information till hemsida och även en ringknapp.

Google uppdaterade utseendet och 7-packet blev ett 3-pack, vilket påverkar stort för lokala företagare. Har du kollat in ditt eget företag? Syns du i topp tre?

Jag tar upp det här mer i detalj i podcasten och refererar då också till ett twitterinlägg.

Så här skriver Christian Rudolf ,som är en av Sveriges bästa sökmotorkonsulter, på twitter:

””Om 18 månader är alla lokala sökresultat köpta”” https://t.co/hCYq2mp14h

— Christian Rudolf (@RudolfChristian) August 31, 2015

Här kan du läsa mer om Christian och hans SEO-företag TopDog

Lär dig mer om sökmotoroptimering

Vill du höra mer om sökmotoroptimering kan du lyssna på följande podcastavsnitt:

Sökpodden – en podcast från Pineberry

Jag kan varmt rekommendera Sökpodden från Pineberry om du vill veta vad som händer i SEO branschen löpande. Du hittar den också på iTunes.

Boktips om sökmotoroptimering

Guldlage_seo_bokMichael Wahlgren (Pineberry) och Magnus Bråth (SE0-byrån Brath) har gett ut den andra utgåvan av ”Guldläge på nätet, sökmotoroptimering för alla”. Den innehåller mycket bra information som du kan tillämpa för att sökmotoroptimera din företagshemsida själv. Sökmotoroptimering omfattar en rad olika saker som gör att din hemsida kan få bättre placeringar och flera besök via framförallt Google. Boken förklarar på ett tydligt sätt vad du kan göra för att Google ska förstå vad din hemsida handlar om. Rekommenderad läsning! (OBSERVERA: Jag vill bara tydliggöra att det här är min uppfattning och rekommendation. Jag får inte någon finansiell kompensation för att skriva detta utan på sin höjd en länk till min sajt!) 

Tips för att byta ut bild vid delning i sociala medier

När jag delar en inbjudan till ett webinarpå facebook visas, i vanliga fall, en dåligt upplöst logotype för Webinar Jam Studio. (Det är programvaran jag använder för att hålla i digitala workshops.) Jag ville hitta en annan lösning och istället visa en bild som jag själv bestämmer. Lösningen hittade jag hos PostWithPicture.com. Du kanske har upplevt samma sak när du ska dela ett blogginlägg i sociala medier? Istället för att visa din ”hero image”, din utvalda bild, så tycker facebook att en annan bild passar bättre. I det fallet finns det en mer permanent lösning, vilket innebär att du använder ett SEO plugin som heter YOAST SEO.

Övriga länkar: