Vad gör man om det blir fel på ett inspelat Poddavsnitt? Jo, drar nytta av möjligheten att kunna sända live med Google Hangouts i flera sociala kanaler samtidigt!

En rutin som hjälper

Jag brukar försöka producera ett antal podcasts under t ex en förmiddag. Det blir mer koncentrerat och jag får mer gjort på det sättet. Innan jag laddar upp ljudfilerna till ljudfilshotellet, kontrollerar jag alltid att filen startar ordentligt och att det låter rätt.

I min första inspelning av avsnitt 24 var ljudfilen korrupt, dvs den var trasig, vilket orsakade missljud och att den spelades upp i fel hastighet. Allt lätt ungefär som Musse pigg, om du förstår vad jag menar.

Konsekvent med publicering av Podden

Mitt mål är att leverera en ny podcast varje vecka, med ett bra innehåll som hjälper företagare att bli bättre på nätet. Det är viktigt att försöka vara konsekvent så långt det är möjligt, eftersom det hjälper till att lära lyssnarna att: ”aha, idag kommer ett nytt avsnitt av Hillman Podden igen”.

Det är samma princip som om du har ett nyhetsbrev som går ut varje eller varannan vecka. Du lär din målgrupp att: ”Nu kommer mitt nyhetsbrev igen”.

Vända något dåligt till något bra

Hur ofta blir det exakt som du själv har tänkt? Jag menar EXAKT som du vill att det ska vara? Inte så ofta, eller hur?

Anledningen är enkel. Det är faktorer, människor och omständigheter som vi inte själva rår över som påverkar resultat av en inplanerad handling. Lärdomen blir väl då kanske att eftersom det ändå aldrig blir exakt som du har tänkt dig så behöver du lära dig parera, modifiera och ”tänka om” snabbt.

Det är speciellt viktigt som företagare där besluten ofta är avgörande för hur ditt företag och du lyckas. Jag såg en möjlighet att testa livesändning via Google Hangouts och för att summera sändningen så gick det mesta bra.

Jag delade ut live videoadressen från Youtube i sociala medier, vilket gjorde det möjligt att titta live direkt i feeden på bl a Facebook.

Google Hangouts on air

Om du inte känner till Google Hangouts on air så är det en live streaming tjänst från Google som är kopplad till Youtube. Google äger också Youtube, vilket gör att man kan sända live på Youtube också.

Med lite teknisk kunskap kan du dessutom göra som jag gjorde, dvs dela länken till livesändningen i sociala medier, vilket innebär att du sänder live på t ex Facebook.

Sända livevideo på Facebook

För inte så länge sedan blev det klart att Facebook lanserar en livestreaming tjänst för video. Det är lite som ett svar på twitters ”Persicope”-app som gör det möjligt att sända live på twitters plattform.

Skillnaden är att ”Persicope” är öppet för alla användare, medan Facebook bara tillåter livesändningar från ”offentliga personer” och kändisar.

Lugn, du behöver inte kolla än om du kan sända live. Det kan du inte, såvida du inte är Barack Obama typ….

En tydlig trend med video och live streaming

Trenden med video och framförallt livestreaming blir allt starkare, vilket ställer nya krav på både plattformarna och de som producerar video.

Det blir intressant att följa utvecklingen och mitt test med livesändning och möjlighet att svara direkt på frågor som relaterar till webbföretagande måste ändå sammanfattas som relativt lyckat.

Däremot finns det en rad saker jag kunnat gjort mycket bättre, vilket jag tänker gå igenom i en separat artikel.

Nu är det din tur!

Hur använder du video i ditt företag och i din marknadsföring?Skriv ett par rader i kommentarsfältet nedan!