Starta en Podcast: 7 steg till publicerad podcast under 2018
Greger Hillman
Gillar du inlägget? Dela den gärna!

#19 Starta en Podcast: 7-steg till publicerad podd 2018

Vill du starta en podcast och synas på iTunes, Acast, Spotify och stitcher? Då har du kommit rätt!

Nyckeln är att lära sig rätt saker i rätt ordning, så att det går fort och smidigt att komma igång.

Jag har satt ihop en guide som ger dig exakt den överblick du behöver för att komma igång med din egen podd. Den är indelad i 7 steg, så att du kan lära dig på ett enkelt sätt.

Starta en podcast 2017

Prenumerera: iTunes | Stitcher | Acast

1. Inspelningsutrustning

I den enklaste formen av ljudinspelning idag kan du använda dig av din telefon, men jag rekommenderar att du använder ett inspelningsprogram i din dator istället. Du bör ha en extern mikrofon när du spelar in din röst, dvs en mikrofon som du kopplar in till din dator.

Den vanligaste varianten är att använda en USB-mikrofon. Anledningen är att den inbyggda mikrofonen inte ger tillräckligt klart ljud och tydligt ljud. Det finns ett ”budgetalternativ”, vilket skulle vara att använda ditt handsfree till telefonen.

Men, och det är ett stort MEN, tänk på att dina lyssnare med stor sannolikhet kommer lyssna med hörlurar och det ställer högre krav på ljudkvalitén på inspelningen.

Det betyder inte att det behöver vara en proffsmikrofon, men med en budget på 900-1500kr för en mikrofon kommer man riktigt långt. Planerar du dessutom att spela in t ex video till en webbkurs eller vill hålla i webinar så kan du använda samma mikrofon där.

Jämför ljudkvalitén hos 5 olika mikrofoner

  1. Inspelat med den inbyggda mikrofonen i datorn
  2. Inspelat med mikrofonen i en extern webbkamera
  3. Inspelat med Handsfree till en Appletelefon
  4. Inspelat med Extern mikrofon kopplad in i datorn via ljudkort
  5. Inspelad med en Blue Yeti USB mikrofon kopplad direkt i datorn.

2. Redigeringsprogram

inspelningsprogram-till-mac-ios-garagebandTill MAC kan du använda Garageband, som följer med varje ny MAC-dator. Om du använder PC så finns det ett inspelningsprogram som heter Audacity, vilket är gratis och fungerar bra på PC-datorer. Ljudediteringsprogrammet använder man till att klippa ihop podcastavsnitten.

Varje avsnitt brukar inledas med en jingel eller intromusik. Med hjälp av editeringsprogrammet placerar man ut intromusik, din inspelade podcast samt lägger ditt outromusiken. gratis-ljudinspelning-pc-Audacity Det behöver inte kräva speciellt mycket tid att genomföra detta om du har en färdig mall som du återanvänder för varje nytt podcastavsnitt.

Med en kompressor, vilket är ett plugin för ljudinspelning, kan man komprimera ljudbilden så att den blir mer behaglig att lyssna på. Den trycker ner ljudtopparna, så att man får en mer jämn ljudbild i stil med den man kan höra på radio.

3. Ljudfilshotell

podbean-ljudhotellLjudfilshotellet har egentligen bara en funktion och det är att hantera och leverera uppspelningar av alla dina podcastavsnitt, utan avbrott, till dina lyssnare.

Varför behövs ljudfilshotellet… egentligen?

Så här fungerar det. Varje gång någon lyssnar på “avsnitt A” belastas servern som ska leverera ljudfilen till lyssnaren. Tänk dig nu att det är 10st som vill lyssna på “avsnitt A” samtidigt. Det betyder att servern får 10 förfrågningar och ska leverera ljudfilen 10 gånger samtidigt.

Tänk dig nu att du har flera avsnitt, kanske 10, 20 eller 50 stycken. Totalt är det kanske 100+ uppspelningar som ska ske samtidigt periodvis. Det fixar inte ditt vanliga webbhotell eftersom det inte är byggt för den typen av trafik.

Om du använder ditt webbhotell ska du inte bli förvånad om kontot blir avstängt eller du blir kontaktad av webbhotellet, eftersom det påverkar alla hemsidor som ligger på samma server.

Styrkan med ljudfilshotellet är att det “skalar upp och ned” kapaciteten steglöst utifrån behovet.

Det finns flera leverantörer av ljudfilshotell. Jag använder 2 leverantörer. Den första, som driver Hillman Podden, heter  Blubrry. En bra tjänst som levererar det den ska. Däremot inte den billigaste. Inför uppstarten av min 2:a podcast om utbildning på engelska valde jag istället “Podbean” som är billigare och levererar minst lika bra kvalité.

Om du ska starta upp nu så rekommenderar jag Podbean av följande 3 skäl:

  • Det första skälet är att Podbean erbjuder ett “unlimited”-paket, vilket innebär att du kan ladda upp obegränsat med ljudfiler varje månad till fast pris.
  • Det andra skälet är priset. Även om Blubrry fungerar väldigt bra så halverade jag mina hosting-kostnader genom bytet till Podbean.
  • Det tredje skälet har att göra med möjligheten att också lagra video-podcasts på platformen till fast pris. Om du jobbar med video så vet du att filerna ofta kan bli ganska stora. Med fast pris och “unlimited”-paket blir det genast enklare att hålla koll på utgifterna samtidigt som ingen annan leverantör erbjuder liknande lösning i skrivande stund. ›› Titta närmare på Podbean här

Ladda ner checklista – starta podcast  ››

4. WordPress plugin för podcast

podcast-plugin-för-wordpressEtt möjligt tillval när du publicerar din podcast är att använda Blubrry Powerpress, ett podcasting plugin till din wordpresshemsida. Det är inte nödvändigt, men om du väljer att använda Blubrry som ljudhotellsleverantör kan detta vara ett bra komplement.

(Jag vill förtydliga att du behöver inte ha en hemsida för att publicera en podcast. Med Podbean har du en färdig podcastplattform med mediaspelare och en enkel podcasthemsida.)

För att publicera med Blubrry Powerpress krävs en rad inställningar podcasten på iTunes, Stitcher och Acast. Fördelen är att man bara behöver göra detta en gång. Nackdelen är att det kan vara lite krångligt om man inte är van att jobba med WordPress.

5. Artwork: Omslagsbild till podcast

dimensioner på podcastbild för podcast på itunes, stitcher och acastVarje podcast har sin egen omslagsbild som hjälper lyssnare att visuellt se och skilja den åt från övriga poddar. Standardmåttet för omslagsbilden är 1400×1400 pixlar, men iTunes accepterar bilder upp till 3000 x 3000 pixlar. Det kan verka stort, men bilden behöver ha den storleken för att fungera bra på alla typer av enheter som finns.

Utöver mobiltelfoner och pekplattor kan man också lyssna via t ex  Apple TV och då behöver bilden vara större. Siktar du dessutom mot en plats i rampljuset på iTunes topplistor behöver omslaget se bra ut för att visas där.

6. Publicera podcast på iTunes

För att få podcasten godkänd för publicering på iTunes, Stitcher och Acast behöver du skicka in din RSS-feed. Du måste då självklart ha ett färdiginspelat podcastavsnitt som iTunes och de övriga plattformarna kan provlyssna på. De vill såklart kontrollera att din podcast uppfyller deras krav på kvalité, innan de godkänner den för publicering. Detta gör man bara en gång. Alla följande avsnitt publiceras direkt när du bestämmer att så ska ske.

Processen tar lite olika tid. I mitt fall tog det 12 timmar, men jag har hör att det kan ta upp till 48 timmar i vissa fall. 

7. Intro & Outro-musik till podden

 

Du kan få en snygg inramning på podcasten med hjälp av musik i början och slutet. En signaturmelodi som återkommer varje gång fungerar också som en ljudlogotype.

Det är också vanligt att man kombinerar musik med en berättarröst, en sk Voiceover, som presenterar kort vad din podcast handlar om.

Om du söker musik till din podcast kan jag rekommendera AudioJungle, där du kan köpa en musiksnutt inklusive licens för 100 000 uppspelningar och uppåt för ca 300-400kr.

Exempel: Min introduktion till Hillman Podden

Nästa steg...

Nu har du fått en överblick, men hur går du vidare?

Du har 2 val

Alternativ 1

Du sääter dig ner och lägger 30-40 timmar på att lära dig hur du startar en podcast själv. (en grov uppskattning)

Du får räkna med att det blir en hel del extrajobb när du ska prova dig fram själv, eftersom det finns flera fallgropar kring tekniken och hur man gör för att starta podcast.

Då har vi inte ens börjat att prata om hur du publicerar och strukturerar din podcast....

Men, det går att lägga tid på att söka runt på internet och "klippa & klistra" ihop en egen lösning.

Om detta inte känns så lockande finns det en betydligt bättre lösning för dig i alternativ 2. Läs vidare!

Alternativ 2

Du går distanskursen "Starta Podcast på 3-dagar" och får steg-för-steg instruktioner. Allt kring tekniken samt det du ska tänka på när du spelar in podcast och hur du får den publicerad på iTunes.

Utbildningen är tillgänglig dygnet runt och du går den i egen takt. Det är fullt möjligt att gå från noll till publicerad podcast på iTunes efter 3-dagar, även om du får tillgång till kursen i 9 månader.

Det här är för dig som vill nå ett professionellt resultat och publicera din podcast på iTunes. Du undviker vanliga misstag och drar nytta av erfarenheterna från en utbildad ljudtekniker och pedagog, tillika podcastare....

Prenumerera: iTunes | Stitcher | Acast

Mer om Greger Hillman

Medgrundare till HILLMAN ACADEMY - Sveriges ledande utbildningsportal och community för företagare online. Genom Hillman Podden inspirerar jag till ett smartare företagande på webben.

Följ mig på:

Lämna kommentar:

Lägg till ditt svar