Starta podcast 2022
Inlägget innehåller sponsrade länkar
Här ser du vad du behöver för att starta podcast 2022. Allt från Podcast mikrofoner, inspelningsprogram till hur du laddar upp och publicerar din podcast till Spotify, Apple Podasts, Acast m. m.
Poddguiden är indelad i 7-steg som hjälper dig få koll på det du behöver för att starta och lansera din egen podcast.

1. Utrustning för podcasten
Även om du säkert har ett handsfree så blir ljudkvalitén aldrig i närheten av vad du får med en riktig mikrofon som är avsedd för inspelning. Så jag rekommenderar att du lägger några kronor på en bra mikrofon och spelar in din podcast i datorn. En USB mikrofon kostar mellan 500-1500kr och kommer ge dig riktigt bra ljudkvalité.
Är ni flera som ska prata i separata mickar kan det vara en bättre idé att satsa på ett ljudkort och XLR-mikrofoner. Då slipper du problem som kan uppstå framförallt på PC-datorer när man vill använda fler mikrofoner.
Välj den poddutrustning som passar dig bäst, men låt den gärna kosta en slant. Planerar du dessutom att spela in webbkurs eller vill hålla i webinar så kan du använda samma mikrofon där.

Ljudprov poddmickar
- Demo med den inbyggda mikrofonen i datorn
- Demo med micken i en extern webbkamera
- Demo med Handsfree till en iPhone
- Demo med Extern mikrofon & Ljudkort i dator
- Demo med en Blue Yeti USB mikrofon i dator
2. Spela in podcast
Du behöver ett inspelningsprogram för att spela in podcasten. Använder du en Apple dator har du redan ett inspelningsprogram i den. Det heter Garageband och det går också att använda ihop med en iPad om du hellre vill det.
Använder du en PC-dator kan du använda Audacity istället. Det är ett gratisprogram som fungerar fin för podcastinspelning på PC-datorer.
När du har spelat in din mikrofon (eller mikrofoner) redigerar och förbättrar du poddljudet i redigeringsprogrammet. Vill du ha en ljudjingel eller musik i början eller slutet lägger du till det i samband med att du redigerar podden.
För att spara tid när du spelar in poddavsnitten kan du skapa en mall i ditt inspelningsprogram. I mallen kan du lägga upp dina inspelningsspår och jinglar, musik osv, så att allting redan finns där när du är redo att redigera podden.
Även om grunden till ett bra inspelat ljud ligger i valet av mikrofon samt mikrofonplaceringen kan du även förbättra ljudbilden ytterligare och få mer ”radioljud” genom att använda en kompressor. Det är ett plugin som hjälper till och trycka ihop ljudtopparna så att ljudbilden blir mer behaglig att lyssna på. Genom att komprimera ljudet får du en mer jämn ljudbild i stil med den man kan höra på radio.
3. Ljudfilshotell för podcast
Ljudfilshotellet behövs när du ska publicera podcasten till Spotify, Apple Podcasts m.fl. Det är på ljudfilshotellet dina ljudfiler ska ligga. När någon sedan vill lyssna på podden via t ex Spotify så streamas det på Spotify från ditt ljudfilshotell. Spotify vill inte ha dina ljudfiler utan man behöver lagra poddljudet på ett ljudfilshotell för att det ska fungera.
›› Podbeans ljudfilshotell fungerar bra för det.
Du bör undvika att använda t ex ditt webbhotell som server för dina podcastavsnitt. Det är inte anpassat för ändamålet och jag har tom hört om de som fått sitt webhotell avstängt pga av att man försökt använda det för podden.
Styrkan med ljudfilshotellet är att det ”skalar upp och ned” kapaciteten steglöst utifrån behovet.
Jag har testat de flesta ljudfilshotellen genom åren, men landade i att använda Podbean som ljudfilshotell och kan rekommendera detsamma till dig som ska starta podd.
Det finns 3 skäl till min rekommendation:
- Det första skälet är att Podbean erbjuder en gratisnivå så att du kan komma igång gratis med Podbean.
- Det andra skälet är att priset med ”unlimited”-paketet är väldigt lågt samtidigt som du då kan ladda upp obegränsat antal ljudfiler varje månad
- Det tredje skälet har att göra med möjligheten att också lagra video-podcasts på platformen till fast pris. Om du jobbar med video så vet du att filerna ofta kan bli ganska stora. Med fast pris och ”unlimited”-paket blir det genast enklare att hålla koll på utgifterna samtidigt som ingen annan leverantör erbjuder liknande lösning i skrivande stund.
4. Podcast på hemsidan
När du använder Podbean som ljudfilshotell finns det en inbyggd mediaspelare som du kan använda dig av för att lägga till podcasten på din hemsida. (se exempel här bredvid).
Använder du WordPress finns det också tillägg som gör det möjligt att ha en mer designad podcastspelare inbäddad på din webbplats. Ett populärt alternativ är Presto Player.
Podcastavsnittet kompletterar artikeln Starta Podcast 2022 på Hillman Academy.
5. Omslagsbild till podden
Du behöver ordna ett omslag till podden så att man kan urskilja den bland alla andra. Du kan ange ett omslag hos ljudfilshotellet som används på alla dina avsnitt. Eller så skapar du unika omslag för varje avsnitt. Något som är populärt bl a när man spelar in en intervju podd. Omslaget visas på Apple Podcasts, Spotify, Acast och mediaspelaren (om du bäddar in den på din webbplats).
Standardmåttet för omslagsbilden är 1400×1400 pixlar, men iTunes accepterar bilder upp till 3000 x 3000 pixlar. Det kan verka stort, men bilden behöver ha den storleken för att fungera bra på alla typer av enheter som finns.
Utöver mobiltelefoner och pekplattor kan man också lyssna via t ex Apple TV och då behöver bilden vara större. Siktar du dessutom mot en plats i poddlistan hos Spotify eller på iTunes behöver omslaget ha tillräckligt bra upplösning för att visas där.
6. Publicera podd till Spotify
Du behöver publicera minst ett (1) avsnitt på ljudfilshotellet innan du kan skicka in din podcast till Spotify, Apple Podccats, Acast m.fl. Du gör ansökan direkt via ljudfilshotellet som sedan sköter distributionen åt dig.
Det finns vissa kvalitetskrav som din podd måste uppfylla för att bli accepterad och listad på de olika poddplattformarna, men det ser du när du gör din ansökan till respektive plattform inne på ljudfilshotellet.
Det kan ta uppåt 48 timmar att få podden godkänt på spotify och apple podcasts, men när den väl är godkänd kan du publicera följande avsnitt utifrån ditt eget schema. För mig tog det ca 12 timmar.
7. Intro & Outro-musik till podden
Du kan få en snygg inramning på podcasten med hjälp av musik i början och slutet. En signaturmelodi som återkommer varje gång fungerar också som en ljudlogotype. Det är också vanligt att man kombinerar musik med en berättarröst, en sk Voiceover, som presenterar kort vad din podcast handlar om.
Vill du använda en känd låt behöver du vända dig till Stim för att få en licens för det. Den kostnaden baserar sig bl a på antalet nedladdningar, vilket innebär att kostnaden ökar i takt med antalet nedladdningar.
Ett annat populärt alternativ är att köpa en licens till en mindre känd låt eller musikjingel som går att använda i podden till en lägre kostnad. Två alternativ som jag använder är AudioJungle samt Audiio.
Kurs: Starta Podcast på 3-dagar
Jag har skapat en onlinekurs i podcasting som redan hjälpt över 200 personer, företag och organisationer starta sin egen podcast på ett smidigt sätt. Ta gärna en titt på podkursen om du också vill få en smidig start på din egen podcast.
Hej, vi ska börja med pod, liksom många tidningar redan gjort. Skulle vilja göra en intervju med en person utomlands och en på plats hos oss. Tänkte mej använda Skype för personen utomlands så man ser varandra. Hur gör man bäst med inspelning? En mick för personen i ”studion” och direktingång från Skype samtidigt?? Tacksam för tips!
Hej Thina!
Det finns ett tilläggsprogram (en app) som kan spela in din intervju via Skype.
Programmet heter Call Recorder for Skype, kostar $30 och kan köpas här: https://www.ecamm.com/
Hejsan! Grym sida!! Vi funderar på om du har tips på en bra mic? Något speciellt märke som är bättre? Eller hur ska vi tänka? 🙂 Med vänliga hälsningar, Ebba & Amelie
Hej Ebba, kul att du gillar den. Om ni är 1-2 stycken och vill samsas om samma mikrofon rekommenderar jag att ni tittar närmare på Blue Yeti. Den står stadigt på bordet och du kan prata själv eller ställa in så att den tar upp ”framåt” och ”bakåt”. Är ni två ställer du mikrofonen mitt emellan er.
Lyssna gärna på podcasten där jag berättar mer om mikrofoner och hela processen med att starta en podcast.
Du får gärna lämna ett betyg på iTunes också:)
Berätta hur det går och hör av dig när man kan lyssna på podden. Lycka till!
Hej!
Tack för en bra podd! 🙂
Jag undrar vilket ljudkort du använder i din dator? Har du ett extern ljudkort?
Anledningen till att jag undrar är att jag upplever att mitt ljud blir burkigt.
Med vänlig hälsning
Angelica
Hej Angelica!
Jag har två olika setups för mina poddar. Den du oftast hör har ett externt ljudkort som heter M-audio. Det använder tillsammans med en AKG 414, vilket är total overkill egentligen…. MEN, jag har mikrofonen och använder den flitigt till inspelning av bl a musik också så därför ser det ut så.
Med det sagt så rekommenderar jag ändå en USB mikrofon, eftersom det tar bort ett extra steg (och kostnad). Jag använder också en Blue Yeti (usb) för podd och videoinspelningar (voice overs etc.) Den är riktigt bra, tycker jag.
Ska ni vara 3-4st kan man överväga externt ljudkort, tycker jag. Även om det fungerar bra att köra allt via USB även då.
Vilken bra information!
Jag har lekt en hel del i Audacity och tycker att det är ganska lättmanövrerat 🙂 MEN…hur fasen gör jag om jag vill spela in från två mikrofoner samtidigt? Det verkar ju vara omöjligt i detta programmet. testade med att köpa en USB hub för att ”lura” programmet men det gick inte. Är det möjligt på något sätt? Om jag har två mikrofoner lär jag ju få bäst ljud genom att använda en till mig och en till gästen men då får jag först välja en mikrofon och sedan blir det ett annat spär till nästa. Känns väldigt krångligt? Har du något annat bättre tips på vad jag kan göra? 🙂
hej Hanna,
Om du har MAC så går det. Har du PC är det däremot svårare att lösa med 2 USB-mickar. Där är det enklare med externt ljudkort (USB) med fler ingångar.
Hej Greger! Jag har en podd (något liknande iaf) sen 2,5 år tillbaka. Lärde mig på egen väg. Dock är den inte är så väldans bra varken ljudmässigt (körde över dator då deltagarna befann sig i andra städer mestadels) el produktionsmässigt… Jag har lyckats spela in ca 5 program, jag har köpt jingel för intro/outro, har en foto för podden o har den uppe på SoundCloud. Dock blev det problem när jag skulle skicka den till iTunes. Jag hade RSS-koden men fick det aldrig att funka. Är det där man ”ska” ligga för att synas och är Acast liknande ställe? Och hur ska jag få det att funka? Ser nu att det börjat komma upp poddar av kändisar inom samma ämne som tidigare inte fanns något alls om. Men med tanke på kvaliteten i jämförelse med andra hightech-poddar, är det bara att slänga allt o göra om, göra rätt?
hej! jag har problem med ett felmeddelande gällande latency. Det är i Audacity och min mic är blue snowball. Latency Correction setting has caused the recorded audio to be hidden
> before zero.
> Audacity has brought it back to start at zero.
> You may have to use the Time Shift Tool ( or F5) to drag the
> track to the right place.”
Detta fast på svenska. Hur i hela världen får jag det rätt?
Med vänlig hälsning Susanna
Hej Susanna, det finns en del skrivet om det i deras forum.
Bl a detta:
Du kan läsa mer om det här: https://forum.audacityteam.org/viewtopic.php?f=18&t=62658
Hej! Bra artikel! Jag undrar hur man kan podda från olika håll. Alltså om vi befinner oss på olika platser när vi spelar in podden. Hanna 🙂
Hur fungerar det när det gäller STIM om man laddar musik ???
Hej Ulf, du behöver ha ett ett avtal med STIM om du ska använda musik som omfattas av copyright. Du kan också skaffa musik som kommer med en egen licens för 4-500kr. Perfekt till t ex din jingel eller musik mellan olika delar i din podcast.
Jag rekommenderar AudioJungle för det.
Tack för tydlig info. När jag spelar in mina poddavsnitt kommer jag att ha bråttom med att få ut ett par stycken av dem. 1. Finns det något man kan göra för att skynda på processen? 2. Jag kommer att banda några samtal med gäster. Går det att ladda upp dem direkt och göra en tidsinställning, för vilken dag man vill att podden ska publiceras?
Med vänliga hälsningar,
Johanna
1. Ja, du kan använda en färdig mall för att spara tid
2. Ja, du kan ladda upp flera avsnitt och tidsinställa dem med t ex Podbean.
Titta gärna på min webbkurs Starta Podcast på 3-dagar där du lär dig starta och driva en podcast steg-för-steg. En mycket omtyckt och populär kurs bland företagare, privatpersoner, organisationer och kommuner. 👍
Hej! Stort tack för all bra hjälp ni bistår med. Nu är jag igång med en podd och laddade upp den till iTunes för en veckan sedan! Men har inte hört något sen dess. Verkar det riktigt? Fick ett meddelande på skärmen att allt var ok, att jag skulle få ett mail tillbaka från dem. Men trodde nog inte att det skulle ta sån tid. Har ni hört något om att det kan ta så lång tid? Eller bör jag testa igen?
STort tack för all er hjälp!
Rebecca
Hej Rebecca!
Det bör inte ta mer än ett par dagar att få podcasten godkänd på iTunes (Apple Podcasts) så du kan nog behöva göra om den valideringsprocessen en gång till.
Hej, Du pratar om RSS-flöde…. Jag har podcastfilerna i mp3-format och egen hemsida, men behöver såklart ett ljudfilshotell. HUR skapar jag RSS flöde?????? Av en mp3 fil.
Mvh Thomas
Hej Thomas, RSS-flödet får du enklast via ljudfilshotellet, eftersom det är där ljudfilerna ska ligga.
T ex på Podbean, Soundcloud eller Blubrry.
Du kan lägga den på Acast också, men om du väljer det alternativet lägger Acast in reklam i din podd utanför din kontroll. Något jag personligen inte gillar.
Hej! Jag är på väg att starta en podd och är fortfarande på jakt att lista ut hur det fungerar med musiken, du rekommenderar AudioJungle där man köper en låt och får använda den ett visst antal gånger om jag förstår rätt? Jag var inne på Jonna Jijintons youtube kanal och hon länkade till Epidemic Sound, där hon hade använt musik till hennes filmer, men det ska även gå att använda ljud till podcast. Det jag funderade på var vad du rekommenderar, jag planerar att även jobba med youtube, och funderar på om epedemic är bra för alla dessa kanaler, eller lönar det sig mer att köpa en låt? Som jag förstår det har youtube också lite gratis ljudclip och ljud effekter som man kan använda. Vad rekommenderar du för en nybörjare som vill satsa på att skapa något professionellt?
Hej Ann!
Vad kul att du ska starta podd!
Om du vet med dig att du kommer använda mycket musik i dina videor på Youtube också kan det vara en idé att titta närmare på Epidemic Sound, absolut.
Om du däremot inte är säker på om du behöver mycket musik kan det vara ett bättre alternativ att köpa enstaka ljudfiler via AudioJungle istället.
Musiken du kan ladda ner via Youtubes eget ljudbibliotek kan du bara använda på Youtube. Så om du skapar en video och vill dela den på FB så har du inte rättigheterna för musiken till det.
Lycka till med podden!
Allt gott,
Greger
Hej, kostar det att publicera på iTunes, Acast etc?
Hej Emelie. Nej, det kostar inget. däremot behöver du lägga upp dina poddar på ett ljudfilshotell. Apple Podcasts, Acast, Spotify m. fl vill inte ha ljudfilerna utan de vill bara veta var ljudfilerna finns. Så det som kostar är ljudfilshotellet. Jag använder och rekommenderar PodBean för det. Det är ett förhållandevis billigt ljudfilshotell för podcasts och många använder det.
Lycka till med podden!
Grymt bra sammanställt. Jag ska gå en kurs i att starta Podcast i höst så detta kom så lägligt. Har du tips på bra gratis musik för intro/outro? Omslagsbilden, den ligger väl på Itunes sen om de godkänner avsnittet?
Hej Annika!
Omslagsbilden laddar du upp till din egen hemsida eller valfri server. Bilden länkas sedan därifrån till iTunes och Stitcher. Svaret är alltså ”nej, man laddar inte upp bilden till iTunes”.
Musiken för introt och outrot hjälper sätta känslan för podden så istället för att leta gratislåtar rekommenderar jag att du köper en låt som du kan använda i podden. Det kostar från ca 100kr och uppåt.
Här är ett bra ställe att börja på: Audiojungle.net
När det gäller göra ett intro med voice-over, dvs röst ovanpå musiken, så är det något jag kan hjälpa till med. Hör av dig om du behöver hjälp med det eller en tydlig Podcaststrategi.