Starta podcast 2024

Inlägget innehåller sponsrade länkar

Här ser du vad du behöver för att starta podcast 2024. Allt från Podcast mikrofoner, inspelningsprogram till hur du laddar upp och publicerar din podcast till Spotify, Apple Podasts, Acast m. m.

Poddguiden är indelad i 7-steg som hjälper dig få  koll på det du behöver för att starta och lansera din egen podcast.

[joli-toc]

1. Utrustning för podcasten

Även om du säkert har ett handsfree så blir ljudkvalitén aldrig i närheten av vad du får med en riktig mikrofon som är avsedd för inspelning. Så jag rekommenderar att du lägger några kronor på en bra mikrofon och spelar in din podcast i datorn. En USB mikrofon kostar mellan 500-1500kr och kommer ge dig riktigt bra ljudkvalité.

Är ni flera som ska prata i separata mickar kan det vara en bättre idé att satsa på ett ljudkort och XLR-mikrofoner. Då slipper du problem som kan uppstå framförallt på PC-datorer när man vill använda fler mikrofoner.

Välj den poddutrustning som passar dig bäst, men låt den gärna kosta en slant. Planerar du dessutom att spela in webbkurs eller vill hålla i webinar så kan du använda samma mikrofon där.

Ljudprov poddmickar

  1. Demo med den inbyggda mikrofonen i datorn
  2. Demo med micken i en extern webbkamera
  3. Demo med Handsfree till en iPhone
  4. Demo med Extern mikrofon & Ljudkort i dator
  5. Demo med en Blue Yeti USB mikrofon i dator

2. Spela in podcast

Du behöver ett inspelningsprogram för att spela in podcasten i datorn. Ett undantag är om du vill podda på distans med en onlinetjänst, men annars behöver du inspelningsprogrammet i datorn.

nvänder du en Apple dator har du redan ett inspelningsprogram i den. Det heter Garageband och det går också att använda ihop med en iPad om du hellre vill det.

Använder du en PC-dator kan du använda Audacity istället. Det är ett gratisprogram som fungerar fin för podcastinspelning på PC-datorer.

När du har spelat in din mikrofon (eller mikrofoner) redigerar och förbättrar du poddljudet i redigeringsprogrammet. Vill du ha en ljudjingel eller musik i början eller slutet lägger du till det i samband med att du redigerar podden.

För att spara tid när du spelar in poddavsnitten kan du skapa en mall i ditt inspelningsprogram. I mallen kan du lägga upp dina inspelningsspår och jinglar, musik osv, så att allting redan finns där när du är redo att redigera podden.

Även om grunden till ett bra inspelat ljud ligger i valet av mikrofon samt mikrofonplaceringen kan du även förbättra ljudbilden ytterligare och få mer ”radioljud” genom att använda en kompressor. Det är ett plugin som hjälper till och trycka ihop ljudtopparna så att ljudbilden blir mer behaglig att lyssna på. Genom att komprimera ljudet får du en mer jämn ljudbild i stil med den man kan höra på radio.

3. Ljudfilshotell för podcast

Ljudfilshotellet behövs när du ska publicera podcasten till Spotify, Apple Podcasts m.fl. Det är på ljudfilshotellet dina ljudfiler ska ligga.

När någon sedan vill lyssna på podden via t ex Spotify så streamas det på Spotify från ditt ljudfilshotell.

Spotify vill inte ha dina ljudfiler utan man behöver lagra poddljudet på ett ljudfilshotell för att det ska fungera.

›› Podbeans ljudfilshotell fungerar bra för det.

Du bör undvika att använda t ex ditt webbhotell som server för dina podcastavsnitt. Det är inte anpassat för ändamålet och jag har tom hört om de som fått sitt webhotell avstängt pga av att man försökt använda det för podden. 

Styrkan med ljudfilshotellet är att det ”skalar upp och ned” kapaciteten steglöst utifrån behovet.

Jag har testat många ljudfilshotellen genom åren, men landade i att använda Podbean som ljudfilshotell och kan rekommendera detsamma till dig som ska starta podd.

 

4. Podcast på hemsidan

När du använder Podbean som ljudfilshotell finns det en inbyggd mediaspelare som du kan använda dig av för att lägga till podcasten på din hemsida. (se exempel här bredvid).

Använder du WordPress finns det också tillägg som gör det möjligt att ha en mer designad podcastspelare inbäddad på din webbplats. Ett populärt alternativ är Presto Player.

 

Podcastavsnittet kompletterar artikeln Starta Podcast 2024 på Hillman Academy.

5. Omslagsbild till podden

Du behöver ordna ett omslag till podden så att man kan urskilja den bland alla andra. Du kan ange ett omslag hos ljudfilshotellet som används på alla dina avsnitt.

Eller så skapar du unika omslag för varje avsnitt. Något som är populärt bl a när man spelar in en intervju podd.

Omslaget visas på Apple Podcasts, Spotify, Acast och mediaspelaren (om du bäddar in den på din webbplats).

Standardmåttet för omslagsbilden är 1400×1400 pixlar, men iTunes accepterar bilder upp till 3000 x 3000 pixlar.

Det kan verka stort, men bilden behöver ha den storleken för att fungera bra på alla typer av enheter som finns.

Utöver mobiltelefoner och pekplattor kan man också lyssna via t ex  Apple TV och då behöver bilden vara större.

Siktar du dessutom mot en plats i poddlistan hos Spotify eller på iTunes behöver omslaget ha tillräckligt bra upplösning för att visas där. 

6. Publicera podd till Spotify

Du behöver publicera minst ett (1) avsnitt på ljudfilshotellet innan du kan skicka in din podcast till Spotify, Apple Podccats, Acast m.fl. Du gör ansökan direkt via ljudfilshotellet som sedan sköter distributionen åt dig.

Det finns vissa kvalitetskrav som din podd måste uppfylla för att bli accepterad och listad på de olika poddplattformarna, men det ser du när du gör din ansökan till respektive plattform inne på ljudfilshotellet.

Det kan ta uppåt 48 timmar att få podden godkänt på spotify och apple podcasts, men när den väl är godkänd kan du publicera följande avsnitt utifrån ditt eget schema. För mig tog det ca 12 timmar.

 

7. Intro & Outro-musik till podden

Du kan få en snygg inramning på podcasten med hjälp av musik i början och slutet. En signaturmelodi som återkommer varje gång fungerar också som en ljudlogotype. Det är också vanligt att man kombinerar musik med en berättarröst, en sk Voiceover, som presenterar kort vad din podcast handlar om.

Vill du använda en känd låt behöver du vända dig till Stim för att få en licens för det. Den kostnaden baserar sig bl a på antalet nedladdningar, vilket innebär att kostnaden ökar i takt med antalet nedladdningar.

Ett annat populärt alternativ är att köpa en licens till en mindre känd låt eller musikjingel som går att använda i podden till en lägre kostnad. Två alternativ som jag använder är AudioJungle samt Audiio.

Kurs: Starta Podcast på 3-dagar

Jag har poddat sedan 2015 och har 25 års erfarenhet och utbildning i ljud- och studioproduktion.

Nu har jag skapat en podcastkurs som hjälper dig starta din egen podd på ett enkelt sätt. 

I videokursen ser du exakt hur du ska göra för att starta podd och du får många ”produktionstips” som gör att din podd låter proffsigare.

Ta gärna en titt på podkursen om du också vill få en smidig start på din egen podcast.

Onlinekurs: Starta Podcast på 3 dagar