Jag fick en fråga via mail av Karina som handlade om momsredovisning och Paypal. Bokföring som är så kul….. Nja, kanske inte direkt det roligaste med att driva företag, men dock väldigt viktigt för att allt ska bli rätt. Eftersom jag har fått andra frågor som också relaterar till betallösningar online tänkte jag att det skulle passa bra med en genomgång av olika alternativ som finns tillgängliga. 

I den här podden får du mina bästa tips för dig som vill börja sälja tjänster och digitala kurser online. Inledningsvis ger jag också tips på flera betaltjänster som passar dig som driver, eller vill driva en webbshop med många artiklar.

7-tips-webbföretag-thumb

Betallösningar till webbshopen

Om du jobbar med en färdig plattform som t ex Prestashop, Starweb, Texttalk, Nordisk E-handel m. fl så är kanske det vanligaste alternativet att man kopplar på någon av de största tjänsterna på den svenska marknaden. Det är Klarna, Dibs, PayEx och Payson. Om du har ett stort antal artiklar och har bestämt dig för att satsa ordentligt på din webshop så är det bra alternativ för dig. Det finns också möjlighet att koppla på Paypal och Stripe till, i alla fall, ett par av webshopleverantörerna ovan, men vanligast är ändå att använda någon av tidigare nämnda leverantörer.

Betallösningar för företag som säljer digitala tjänster online

Säljer du enstaka produkter eller tjänster online skulle jag rekommendera att du väljer Stripe eller Paypal som betalningsmetod. Anledningen är att du kan starta upp och stänga ner de tjänsterna när du själv vill och du slipper med andra ord ett 12-månaders abonnemang, vilket är vanligt för de andra aktörerna.

Även om du får betala en transaktionsavgift och en procentsats på varje försäljning, så tycker jag det är ett bättre alternativ eftersom du har stor flexibilitet. Jag erbjuder t ex både Stripe och Paypal som betalningsmetod för köp av mina kurspaket i Bygg en webbkurs. Samma sak gäller medlemskapet till LearnSaxophone.com, som är kursportalen där jag lär elever att spela saxofon.

Hur fungerar momsredovisning i Paypal?

Enkelt förklarat så behöver du gå in på varje transaktion och dra ut en specifikation som innehåller informationen om köpesumman exklusive moms, momsbeloppet samt avgiften för transaktionen. Inte helt smidigt, men om du inte säljer mängder med momsbelagda produkter så det ändå ett bra alternativ.

Vad tycker du om podden?

Lämna gärna ett meddelande här nedanför eller skriv ett par rader på iTunes.