Det går att skapa en WordPress hemsida helt utan tidigare kunskaper. WordPress är väldigt flexibelt och du kan modifiera utseendet på sajten med hjälp av designtemat helt utan att koda. Men det förutsätter att du väljer ett tema som har ett Dra-släpp verktyg. DIVI-temat är ett sådant tema. (Läs mer i DIVIguiden). vilket innebär att du inte behöver kunna koda någonting alls egentligen för att få till en snygg hemsida.

I det här podcastavsnittet handlar det om tillägg (wp plugins), vilket gör det möjligt att lägga till olika funktioner på vilken wordpresshemsida som helst oavsett vilken design du har på sajten.

Låt säga att du driver en butik och vill kunna visa öppettiderna på ett snyggt sätt på hemsidan – Det finns ett tillägg för det.

Kanske har du 5-10 eller t o m 100 produkter som du vill sälja i en egen e-butik på din sajt – Det finns plugin för det.

Kanske behöver du ha sidan på 2 språk för att kunna möta en sekundär målgrupp – Du gissade rätt! Det finns ett plugin för det!

Topp fem wordpress plugins

Mina topp 5 plugin till wordpress har framförallt med säkerhet, hastighet och sökmotoroptimering att göra eftersom de ger en bra bas att bygga vidare på.

Wordfence ger ett ökat skydd mot försök till intrång samt låter dig få en bättre koll på var trafiken kommer ifrån. Det finns både som gratis och betalversion. För mig räcker gratisversionen alldeles utmärkt.

RankMath (har ersatt SEO by Yoast) finns alltid med på mina sajter. Det är väldigt lättarbetat och hjälper dig med sökmotoroptimeringen av t ex ett blogginlägg. Dessutom finns det två ytterligare funktioner som är väldigt kraftfulla, vilket jag pratar om i podavsnittet.

W3 total Cache hjälper mig snabba upp min hemsida. Enkelt förklarat så skapar tillägget en ny version av startsidan. Den ser likadan ut och uppför sig likandant, men laddar mycket snabbare än utan pluginet. Det beror på att istället för att din webläsare skall hämta information separat för olika script (de behövs för att t ex visa en video eller ett bildspel) så har all den informationen komprimerats i en ny fil genom W3 total Cache. En snabbare sajt gynnar hemsidans placeringar i sökresultatet samtidigt som användarupplevelsen blir mycket bättre.

exempel-på-heatmap-funktion-clicky

Clicky Analytics är ett alternativ till Google Analytics som ger dig statistik på besökare och deras beteende på din hemsida. Anledning till att jag använder Clicky är främst möjligheten att ”se” var besökarna har klickat. Det är möjligt via sk ”heatmaps” som ritar ut ovanpå din sajt var klicken har hamnat. Med det underlaget blir det lättare att optimera trafiken genom en hemsida.

Låt säga att du har ett erbjudande som du vill få folk att ta del av genom att trycka på en knapp på din hemsida. Om du ser att inga trycker på den knappen eller länken så är det idé att prova något nytt.

  • En annan färg på knappen?
  • Kanske den är för liten eller för stor?
  • En annan placering kanske fungerar bättre?
  • Texten på knappen kanske inte passar in?

Du kan få fram samma typ av data och mer därtill via Google analytics, men jag föredrar att kunna titta på en bild och se vad som funkar och inte funkar.

Fler wp-plugins att ha med i verktygslådan

Yuzo related Posts hjälper dina bloggläsare hitta relaterat material och håller fler kvar på din hemsida längre.

Blubrry PowerPress är tillägget jag använder för att skicka mina podcastavsnitt till iTunes och Stitcher.

Custom Facebook feed gör det möjligt att lägga till flödet från din facebooksida direkt på din hemsida. Det kan vara en bra strategi om du använder dig av Facebook i ditt företag eftersom du då får en mer ”levande” hemsida. Man kan också lägga till földet direkt från Facebook, utan något tillägg, via en kod man hämtar från Facebook developers. Skillnaden är att man kan modifiera utseendet på facebookflödet med hjälp av Custom Facebook feed.

Pretty Link Pro (eller ”lite” som är gratis) hjälper dig göra svåra webbadresser enkla. Låt säga att du ska berätta om en viss sida på din hemsida för en potentiell kund. Kunden ska gå in på sidan för att få mer information eller kanske kolla på en video.

Om webbadressen är krånglig, lång och svår att komma ihåg så kan du ändå skicka besökare dit på ett enkelt sätt. Min podcast är ett exempel på detta eftersom jag alltid berättar att ”anteckningarna till det här avsnittet hittar du på gregerhillman.se/7, för 7:e avsnittet av Hillmanpodden.

Den egentliga webbadressen ser ut såhär https://gregerhillman.se/grunderna-i-seo-for-smaforetagare-som-vill-sokmotoroptimera-sjalva/, men det skulle vara omöjligt att få någon att komma ihåg eller skriva in i webbläsaren.

Nu kanske du tänker att man skulle kunna ändra på originaltiteln istället? 

Det är inte ett bra alternativ eftersom texten i titeln på sidan (H1) lägger grunden för sökmotorarbetet på din sajt. Därför behöver dina titlar och URL:er (webbadresser) vara välskrivna för både besökare och sökmotorer.

LearnDash LMS är ett tillägg som gör det möjligt att lägga upp webbkurser och andra digitala produkter bakom en betalvägg på din hemsida. Det är enklare än det kanske låter och i det 18:e avsnittet av HillmanPodden går mer i detalj in på hur man bygger en webbkurs och använder wordpress för att sälja sin e-kurs.