Du som har en webbkurs eller en digital fil som du vill sälja via din wordpresshemsida kan använda dig av ett eller flera tillägg (Plugins) för att ta betalt, skydda och leverera ditt innehåll helt automatiserat. Det här podcastavsnittet är svaret på en fråga som jag fick efter avsnitt 37, som handlade om tredjeparts plattformar för webbkurser.
Frågan handlar om hur man startar upp en läroplattform på sin wordpresshemsida, istället för att köpa in sig på en tredjepartsplattform som t ex Teachable.
Några tips på vägen:
Det är bra att känna till detta så att du förstår hur de olika delarna hänger ihop. WordPress är uppbyggt kring tre huvuddelar.
Du bör räkna med att det tar en hel del tid att få din läroplattform klar, eftersom den innehåller många rörliga delar. Men om du känner dig mogen för utmaningen skulle jag rekommendera att du tittar närmare på följande tillägg och tjänster.
För att kunna skydda sidor, ta betalt och styra tillträde utifrån behörighet rekommenderar* jag följande:
* Rekommendationen bygger på att jag själv använder dessa med framgång. Notera att de har olika inbyggda funktioner, utöver “de vanliga”, vilket du behöver utvärdera innan du gör ditt val. Det kan vara möjlighet till att pausa ett löpande medlemskap, statistikverktyg, kursnivåer m.m. och därför finns det inte ett svar som är rätt. Du behöver titta utifrån dina behov.
Till ditt medlemsplugin (ovan) behöver du också funktionalitet och navigation för dina kurser. Det kan man bygga manuellt eller lösa smidigt med ett sk LMS, Learning Management System. (Lyssna på podden om LMS här)
Mitt förslag för wordpress är tveklöst Learndash, som ger dig funktionaliteten man oftast behöver.
När du bygger i wordpress behöver du komplettera med video- och ljudlagringstjänster, eftersom du inte kan ladda upp materialet direkt till hemsidans webbhotell utan att krascha servern och få arga samtal från leverantören.
För video-hosting kan du titta närmare på Vimeo Pro, som gör det möjligt att skydda olovlig uppspelning av videorna om någon skulle komma över webbadressen till videon. Ett annat alternativ är Wisita som också ger mer statistik kring uppspelade videoklipp.
För ljud-hosting recommenderar jag Bluebrry.com. De har också ett wordpressplugin som fungerar klockrent om du vill publicera podcasts, men det kan också användas för intern uppspelning inom hemsidans skyddade delar. (Prova Blubbry gratis i en månad här) Det finns andra alternativ också som erbjuder samma typ av tjänst. Soundcloud och Podbean är två sådana alternativ.
Design
Här kommer delvis LMS:et in som en del i designen, men utöver det skulle jag rekommendera en titt på den väldigt populära handelsplatsen för wordpress-teman som heter Themeforest. Där kan du hitta ett enkelt tema som ser bra ut.
Grundare till HILLMAN ACADEMY - Sveriges ledande utbildningsportal och community för företagare online. Genom Hillman Podden inspirerar jag till ett smartare företagande på webben.