Vilken läroplattform för WordPress? - Greger Hillman
Greger Hillman
Gillar du inlägget? Dela den gärna!

Vilken läroplattform för WordPress?

Du som har en webbkurs eller en digital fil som du vill sälja via din wordpresshemsida kan använda dig av ett eller flera tillägg (Plugins) för att ta betalt, skydda och leverera ditt innehåll helt automatiserat. Det här podcastavsnittet är svaret på en fråga som jag fick efter avsnitt 37, som handlade om tredjeparts plattformar för webbkurser.

Frågan handlar om hur man startar upp en läroplattform på sin wordpresshemsida, istället för att köpa in sig på en tredjepartsplattform som t ex Teachable eller Thinkific.

Några tips på vägen:

  • Starta upp en separat domän för din läroplattform. Det kan vara en subdomän på din hemsida som “utbildning.minhemsida.se”. Man kan också starta upp en helt fristående domän för att göra samma sak.
  • Använd en färsk installation av wordpress, utan en massa tillägg (plugins), och installera bara de tillägg som du behöver för att driva din läroplattform.
  • Genom att göra såhär, minimerar du risken för komplikationer som kan uppkomma på äldre installationer med en massa onödiga plugins.

WordPress tre delar styr design och funktion

Det är bra att känna till detta så att du förstår hur de olika delarna hänger ihop. WordPress är uppbyggt kring tre huvuddelar.

  1. Motorn: Det här är din grundinstallation av wordpress där all grundläggande funktionskod finns
  2. Funktioner: Med hjälp av tillägg kopplar du på olika funktionalitet som t ex skyddade sidor, formulär, bildspel, betalfunktion m.m.
  3. Utseende: Designen spelar en viktig roll, både i ett användarperspektiv likväl som i upplevelsen av din hemsida

Bygg en egen läroplattform i wordpress

Du bör räkna med att det tar en hel del tid att få din läroplattform klar, eftersom den innehåller många rörliga delar. Men om du känner dig mogen för utmaningen skulle jag rekommendera att du tittar närmare på följande tillägg och tjänster.

 

Tillägg till WordPress som hanterar läroplattformens funktioner

För att kunna skydda sidor, ta betalt och styra tillträde utifrån behörighet rekommenderar* jag följande:

  • Optimzemember (en del av Optimizepress)
  • Memberpress
  • Wishlist member

* Rekommendationen bygger på att jag själv använder dessa med framgång. Notera att de har olika inbyggda funktioner, utöver “de vanliga”, vilket du behöver utvärdera innan du gör ditt val. Det kan vara möjlighet till att pausa ett löpande medlemskap, statistikverktyg, kursnivåer m.m. och därför finns det inte ett svar som är rätt. Du behöver titta utifrån dina behov.

Learning Management System wp-tillägg

Till ditt medlemsplugin (ovan) behöver du också funktionalitet och navigation för dina kurser. Det kan man bygga manuellt eller lösa smidigt med ett sk LMS, Learning Management System. (Lyssna på podden om LMS här)

Ett bra förslag för WordPress och LMS är Learndash. Det ger dig en snygg design och alla funktioner som man oftast behöver.

Exempel:

lms-wordpress

Video och ljudplattformar

När du bygger i wordpress behöver du komplettera med video- och ljudlagringstjänster, eftersom du inte kan ladda upp materialet direkt till hemsidans webbhotell utan att krascha servern och få arga samtal från leverantören.

För video-hosting kan du titta närmare på Vimeo Pro, som gör det möjligt att skydda olovlig uppspelning av videorna om någon skulle komma över webbadressen till videon. Ett annat alternativ är Wisita som också ger mer statistik kring uppspelade videoklipp.

För ljud-hosting recommenderar jag Podbean. Det är ljudhotellet jag själv använder till Hillman Podden och det fungerar väldigt bra.

Design

Här kommer delvis LMS:et in som en del i designen, men utöver det skulle jag rekommendera att du tittar närmare på designtemat DIVI. Det ger dig en solid grund för din kursplattform i WordPress samtidigt som du framtidssäkrar hela webbplatsen.

Jag rekommenderar också ett besök på Hillman Academy där du kan gå onlinekursen bygg en hemsida med WordPress och DIVI.

Lämna kommentar:

Lägg till ditt svar