Du som har en webbkurs eller en digital fil som du vill sälja via din wordpresshemsida kan använda dig av ett eller flera tillägg (Plugins) för att ta betalt, skydda och leverera ditt innehåll helt automatiserat. Den här artikeln och podcastavsnittet svarar på flera vanliga frågor jag fått om hur man startar upp en kursplattform på sin WordPress hemsida. Istället för att köpa in sig på en tredjepartsplattform som t ex New Zenler.

Några tips på vägen:

  • Lägg inte till kursplattformen direkt på din hemsida utan starta upp en separat domän för din kursplattform. Det minimerar risken för konflikter och din hemsida ska ha fokus på marknadsföringen och synlighet, medan din kursplattform har ett annat fokus. Du kan t ex använda en subdomän på din hemsida (”utbildning.minhemsida.se”) eller så startar du upp en helt fristående domän för att göra samma sak.
  • Använd en färsk installation av wordpress, utan en massa tillägg (plugins), och installera bara de tillägg som du behöver för att driva din läroplattform.
  • Genom att göra såhär, minimerar du risken för komplikationer som kan uppkomma på äldre installationer med en massa onödiga plugins.

WordPress Core, design och funktioner

Det är bra att känna till detta så att du förstår hur de olika delarna hänger ihop. WordPress är uppbyggt kring tre huvuddelar.

  1. Motorn: Det här är din grundinstallation av WordPress där all grundläggande funktionskod finns
  2. Funktioner: Med hjälp av tillägg kopplar du på olika funktionalitet som t ex skyddade sidor, formulär, bildspel, betalfunktion m.m.
  3. Utseende: Designen spelar en viktig roll, både i ett användarperspektiv likväl som i upplevelsen av din hemsida

Bygg kursplattform i WordPress

Det tar lite tid att bygga kursplattform i WordPress så du behöver antingen avsätta tid för att bygga själv eller anlita en byrå som kan göra jobbet åt dig. Det blir en avvägning mellan tid och budget. Bygger du själv kommer räcker några tusenlappar medan en byrå kan ta allt från 25 000kr och uppåt.

Tillägg till WordPress och kursplattformen funktioner

För att kunna skydda dina onlinekurser kan du använda LearnDash LMS. Ett bra alternativ som jag själv använder och som många andra också väljer. Man brukar kombinera det med WooCommerce för att hantera alla transaktioner, så att det blir moms på kvitton, man kan ha flera betalalternativ osv.

Vet du med dig att du vill erbjuda medlemskap där du, utöver dina kurser, erbjuder t ex workshops, forum eller annat material som behöver skyddas bakom betalvägg osv…

Då kan du komplettera din kursplattform i WordPress med Wishlist Member för att få den typen av medlemsfunktioner.

›› Steg-för-steg kurs: Bygg en kursplattform i WordPress

Learning Management System wp-tillägg

Till ditt medlemsplugin (ovan) behöver du också funktionalitet och navigation för dina kurser. Det kan man bygga manuellt eller lösa smidigt med ett sk LMS, Learning Management System. (Lyssna på podden om LMS här)

Ett bra förslag för WordPress och LMS är Learndash. Det ger dig en snygg design och alla funktioner som man oftast behöver.

Exempel:

Kursplattform WordPress

Video och ljudplattformar

När du bygger i wordpress behöver du komplettera med video- och ljudlagringstjänster, eftersom du inte kan ladda upp materialet direkt till hemsidans webbhotell utan att krascha servern och få arga samtal från leverantören.

För video-hosting kan du titta närmare på Vimeo Pro, som gör det möjligt att skydda olovlig uppspelning av videorna om någon skulle komma över webbadressen till videon. Ett annat alternativ är Wisita som också ger mer statistik kring uppspelade videoklipp.

För ljud-hosting recommenderar jag Podbean. Det är ljudhotellet jag själv använder till Hillman Podden och det fungerar väldigt bra.

Designtema WordPress

Du behöver ett designtema på din WordPress hemsida, även när det är en kursplattform. Utseendet på dina kurssidor kan LMS:et hantera men övriga sidor behöver du också kunna ändra design på. Temat jag rekommenderar heter DIVI och med det har du möjlighet att använda färdiga mallar eller dra-släpp verktyget för att ändra designen. (Se Diviguiden för demo) . Med det designtemat och LMS:et har du en solid grund för din kursplattform i WordPress, samtidigt som du får en hållbar lösning för din webbplats i framtiden.

Tips: Vill du lära dig mer om WordPress så har Hillman Academy kurs i WordPress som du kan gå online.